top of page

De Nederlandse voorlopers van Bordeaux in de 17e eeuw


De beslissende rol van de Nederlanders in Bordeaux en in de Médoc in de 17e en 18e eeuw.


In 1579 werden de Nederlanders onafhankelijk door ze grot e bewegingsvrijheid en handel in Europa en de rest van de wereld verkregen. In de navolgende eeuw werd hun zeemacht superieur in omvang en kwaliteit van navigatie aan de rest van Europa. Dat wil zeggen dat het zowel de Franse als de Engelse marine verpletterde, door het aantal maar ook door efficiëntie. De koopvaardijschepen waren niet alleen talrijker, maar vooral efficiënter. Voordat ze in Bordeaux afmeerden, wat voor hen slechts één etappe was, hadden ze al zaken gedaan met Duitsland en Hongarije.


Voor de komst van de Nederlanders produceerde Bordeaux geen zoete witte wijnen, en terecht. Hun enige grote klantenkring in die tijd, de Engelsen, gaven de voorkeur aan rode wijn, die niettemin vrij helder was en daarom "Claret" werd genoemd. Waarom en hoe hebben de Nederlanders het spel verstoord door zoete wijnen te introduceren, waarvan de productie gelijk was aan die van rode wijn?


Bovendien waren het de Nederlanders die de hele Médoc-regio, destijds zeer drassig en onontgonnen, drooglegden. Ze transformeerden de moerassen in uitzonderlijke wijngebieden, die we tegenwoordig geneigd zijn te vergeten.


Als klap op de vuurpijl waren zij degenen die de verzwaveling van vaten hebben uitgevonden om wijn te bewaren. Ze legden de mensen van Bordeaux uit hoe ze een pit in zwavel moesten branden voordat ze de vaten vulden, waardoor de wijn ook kon rijpen.


Tenslotte hadden de Nederlanders ook grote invloed op de productie van Eaux–de-Vie (gedistilleerde dranken). Vanuit niets ontwikkelden zich twee zeer bekende merken soorten Armagnac en Cognac


De Nederlandse Gouden Eeuw in de 17e eeuw bracht ongetwijfeld een belangrijk keerpunt voor de wijnbouw in de Médoc, Bordeaux en daarna in heel Frankrijk en de rest van de wereld met zich mee. Het was een breuk met de wijnbouw van de Middeleeuwen, de eerste stap naar moderne wijnbouw en ontwikkeling van kwaliteitswijnen. De Nederlanders waren de voorlopers daarvan .



bottom of page